Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Augustus & September

Project in progressPosted by Madeleine Hardus Monday, September 24 2007 15:31:30

De laatste twee maanden zijn erg snel gegaan. 2 augustus zijn we aangekomen in Ketambe. De BBC filmploeg en Suci waren net een dag in het kamp en er was nog geen orang-oetan gevonden. Het was gek om weer terug te zijn. Onze assistenten waren er nog, maar die van LIF waren er niet meer en er liepen nieuwe mensen rond van BPKEL, de nieuwe regeringsorganisatie.
De BBC filmploeg bestond uit een director (Patrick), filmman (Barrie) en een canopy-man (James), het was erg leuk om ze in het kamp te hebben. Ze hebben prachtige opnames gemaakt (wij hebben al wat opnames kunnen zien en in real life, want ze gingen voornamelijk met ons het bos in om onze focal te filmen), eind 2009 komt het uit in een documentaire die LIFE gaat heten en die over primaten gaat. Volgend jaar komen ze terug om de laatste opnames te maken. (p.s. Patrick was ook de director van de serie Galapagos, Barrie was een van de filmers, jullie moeten deze series gaan kijken, het is een ongelooflijk eiland, en de opnames zijn geweldig!)

Erin (post-hoc uit Santa Cruz) en Joram (student uit Zurich) zijn twee weken in kamp geweest en Serge een paar dagen. Dus al met al was het aardig druk deze weken. Erin gaf een cursus over een field kit om de hardness and toughness te meten van fruit. Deze cursus was voor twee studenten uit Jakarta (Achi en Sri), maar heb ik ook gedaan. Voor mijn onderzoek is het namelijk ook belangrijk voor het bepalen of de verschillen tussen de individuen te maken hebben met ‘optimal foraging’ en/of ‘social learning’. En daarbij komt ook nog dat ik Achi gedurende haar periode in Ketambe ga begeleiden, dus het is goed om te weten hoe de field kit in elkaar zit.

Blog Image

In gesprek met Patrick.

Blog Image

Rare primatensoorten gevonden in een ficus (linksboven Erin, onderaan Joram)

Ongelooflijk veel bomen waren aan het fruiten, het was dus niet erg moeilijk na het vinden van één orang-oetan om er meer te vinden. Er waren zoveel ‘parties’ en het leuke was dat we veel nieuwe individuen vonden of individuen die we normaal niet zoveel zien. Het hoogtepunt voor mij was het zien van ‘travel-bands’ van ongeveer vijf individuen (allemaal adolescents of unflanged males). Ze aten met zijn allen in een boom, een of twee vertrokken de rest volgde. Dat ging een paar dagen door. Het was heel moeilijk om ze uit elkaar te houden, maar het was geweldig om dit te zien.

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Traditionele dans en speech van Patrick, de avond voordat de BBC wegging.

De avond voordat de BBC wegging, hadden ze gezorgd dat er veeeel en lekkerrr eten was, het was heerlijk! Suci had geregeld dat de mannen/jongens die de BBC geholpen hadden met het dragen en een aantal assistenten een traditionele dans/zang gingen houden. Was leuk om te zien en ik heb delen op film gezet.

Blog Image

Het eten was erg goed tijdens de periode dat de BBC er was, nadat ze weg zijn gegaan (na een maand) ging het met sprongen achteruit! Gelukkig hadden ze eten voor ons achtergelaten…

Ik ben ook nog naar een bruiloft geweest in Balai Lutu. De bruid was mooi gekleed, maar had zo’n droevig gezicht, echt de hele tijd. Ik heb even met haar gepraat, ze vertelde dat ze erg moe was van alles, en ook dat ze haar man een maand kende!?! en ze wist zijn leeftijd niet… Het was erg zielig om te zien, waarschijnlijk was ze gewoon uitgehuwelijkt.
Tijdens het feest was er een groep jonge meisjes van ongeveer 10 jaar die traditioneel gingen dansen en zingen, dat was echt heel schattig om te zien. Ik heb er foto’s van gemaakt, maar met Lisette’s camera, die laat ik jullie dus de volgende keer zien, want ik heb ze nu niet bij me.

Ik ben ook nog vier dagen ziek geweest. Ik heb waarschijnlijk gewoon iets verkeerds gegeten, maar ik kon deze dagen niet werken, ik voelde me te beroerd en ik moest elke keer naar de wc. In ieder geval na verhoging van mijn vitamines ging het snel voorbij en kon ik daarna weer werken!

Afgelopen week zijn we naar Medan gegaan, daar heb ik gewerkt aan een artikel en moesten we nog tickets regelen. Na het regelen van deze dingen zijn we naar Denpasar gevlogen voor 10 dagen vakantie. De eerste dag waren we in Kuta, nu zijn we voor twee dagen in Ubud (om weer wat ‘gecultiveerd’ te worden, haha) en morgen gaan we voor vijf dagen naar Nusa Lembongan. Daar gaan we echt relaxen. Het enige wat ik nog moet doen is een samenvatting schrijven voor het IPS congres volgend jaar augustus waar ik een posterpresentatie wil geven. Gisteren zijn we naar een expositie geweest van een Papua tribe (Kamoro), was erg interessant en ze verkochten prachtige beelden, Adriano heeft een zeemeermin gekocht, erg mooi!

Nu is het tijd voor avondeten, dikke knuffel van mij!

@Pap&Mam, graag gedaan voor de rozen. Leuk dat jullie zo genoten hebben in Antwerpen en Brugge. Dank jullie voor alle super cadeaus!

@Pris, we hebben er een leuke verjaardagsdag van gemaakt. Lisette en ik hadden slingers opgehangen en Lisette had een cake gekocht. De cadeaus van jullie hebben we pas laat gekregen, maar Adriano was er erg blij mee (en ik natuurlijk ook, want nu heb ik ook wat boeken om te lezen)!

@Francine, het is zeker bijzonder om dit allemaal mee te maken! Je brief heb ik nog niet ontvangen, misschien dat het er nu ligt??? Dank je alvast, het is erg leuk om post te krijgen!

@Sas, misschien tot snel in Indonesie??

@Simone, het fruitseizoen was inderdaad super, volgend jaar samen in Ketambe?

@ Gerold, dank je voor je leuke ansichtkaart! CU in december met Nina!

Nog wat foto's:

Blog Image

Thomas Langur

Blog Image

Blog Image

Zie je geen gelijkenissen in de volgende twee foto's smiley

  • Comments(5)//madeleine.orangutan.nl/#post12