Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Start nieuwe seizoen

Begin Tweede SeizoenPosted by Madeleine Hardus Sunday, December 14 2008 02:50:58

Check: http://www.greatapetrust.org/media/releases/2008/nr_79a08.php

Hallo lieve allemaal,

Zondag, 30-11, zijn Adriano en ik aangekomen in Jakarta, nadat we de week ervoor onze visum geregeld hadden in Kuala Lumpur (geregeld binnen 1 dag en veel goedkoper dan in Nederland!!). Jakarta is een stad waar je zo snel mogelijk weer weg wilt gaan. Het is ontzettend vervuild en er is altijd file. Normaal gesproken ben je in Jakarta een week bezig om al je papieren in orde te maken om daarna in Medan verder te gaan met het papierwerk, MAAR het is ongelooflijk maar waar wij hebben alles kunnen regelen in twee en een halve dag. Woensdagavond, 3-12, zijn we dus naar Medan gevlogen!

De toestemming die we nu hebben gekregen is helaas niet voor Ketambe. Door de aankomende verkiezingen in April en in de zomermaanden 2009 hebben we geen toestemming gekregen om in Aceh ons onderzoek te doen. Wij krijgen altijd toestemming van het Ministerie en zij krijgen advies van een bepaald orgaan of er security clearance is. Omdat ze bang zijn dat er weer een conflict komt door de aankomende verkiezingen en zij verantwoordelijk zijn als ze ons toestemming geven, mogen wij geen onderzoek doen in Aceh. We hebben onze onderzoeksplannen hierdoor gedeeltelijk moeten wijzigen en gaan nu een deel van ons onderzoek in Sampan Getek en in Batumbelin Quarantine Center doen.

Sampan Getek is geen nationaal park, maar bestaat uit plantages waar orang-oetans voorkomen. Gail, een vriendin van ons, heeft hier een kamp opgezet en doet hier haar PhD en onderzoekt het conflict tussen de mensen en de orang-oetans. Er leven in haar gebied ongeveer een kleine 20 orang-oetans. In dit gebied wil ik de voedselsoorten vergelijken met Ketambe en zien welke soorten overeenkomen. Als ik deze lijst heb gemaakt ga ik de technieken vergelijken, kijken of ze dezelfde technieken gebruiken of niet. Mijn idee is dat de orang-oetans minder complexe technieken hebben in Sampan dan de orangs in Ketambe, doordat ze minder sociaal zijn door de beperkte habitat omstandigheden waarin ze leven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een verschil zit in de hardness en de toughness, daarom ga ik dit ook meten met een fieldkit die ik tot mijn beschikking heb vanaf maart tot en met juni.

Batumbelin Quarantine Center is een centrum waar alle geconfiskeerde orang-oetans terecht komen. Dit zijn o.a. orang-oetans die als huisdier zijn gehouden of gevonden zijn op plantages. Soms zijn deze orang-oetans verschrikkelijk toegetakeld zoals Leuser een adolescent mannetje die gevonden was met meer dan 70 kogels in zijn lichaam. Hij is blind, maar doet het verder erg goed in het centrum.

In dit centrum ga ik samen met Mirjam, een student die ik begeleid, een voedsel experiment uitvoeren om te zien hoe conservatief of juist exploratief de orangs zijn in het proberen van nieuw voedsel. Dit is belangrijk om te weten, aangezien grote delen van het habitat aan het veranderen zijn en er bomen geplant worden die nieuw zijn voor de orangs.

In januari gaan Mirjam en ik beginnen in Batumbelin, halverwege januari gaat Adriano naar Sampan. Na een goede start in Batumbelin ga ik ook naar Sampan, een precieze planning heb ik nog niet omdat eerst het experiment in goede banen geleid moet worden. Nu zijn we dus nog in Medan en hopelijk zijn we volgende week klaar met al het papierwerk. Voor jullie allemaal alvast hele fijne kerstdagen en een gezond en liefdevol 2009!!

  • Comments(4)//madeleine.orangutan.nl/#post17