Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Bogor

Aankomst AziePosted by Madeleine Hardus Sunday, April 22 2007 02:52:23

Het is nu zondag en we hebben nu een rustdag om ons op te laden voor de bureaucratie die morgen weer begint. Gisteren zijn we naar Bogor geweest. In Bogor bevinden zich de botanische tuinen (Kebun Raya), die een gebied omvatten van rond de 80 hectare. Deze plaats is omgebouwd tot een grote botanische tuin door de Nederlandse botanist Professor Reinwaldt en is geopend in 1817. In de tuinen staan meer dan 15000 boom en planten soorten, velen al bijna twee honderd jaar oud. Omdat het zaterdag was, was het redelijk druk op sommige plekken in de tuinen, maar het was heerlijk om even uit het drukke, chaotische, vervuilde en vieze Jakarta te zijn, waar iedereen alle vuilnis op de grond gooit. Zoals je waarschijnlijk al door hebt vind ik Jakarta geen leuke stad en hoop snel door te kunnen reizen naar het bos wat mijn uiteindelijke doel is.
De weg naar Bogor hebben we per trein afgelegd, we konden kiezen of we business class of economy class wilden reizen (twee verschillende treinen). We hebben gekozen om met economy class te reizen. Wat we daar allemaal gezien hebben… Het was in ieder geval gigantisch druk en we moesten bijna het volle uur staan (op zich niet zo erg). Er lagen mensen op de trein, omdat de trein vol was. En dan denk je dat er niemand meer kan lopen in de trein, maar wel. Elke paar minuten komen er mensen langs om spullen te verkopen: tofu, sinaasappelen, allerlei soorten drankjes, boeken, kranten, spelletjes, haarspullen etc… Hun verkooptechniek is: datgene wat ze willen verkopen op de schoot van mensen leggen en na ong. 5 minuten komen ze het weer ophalen. Daarnaast komen er ook nog mensen langs die op een andere manier geld van je willen hebben zoals kinderen die knielend op de grond met een bezempje van een paar takken de rotzooi in de trein bijeenvegen en dan aan het eind al de troep de trein uitvegen (dat makkelijk kan omdat de deuren van de trein niet dicht kunnen). Blinde mensen die met een cassette-player muziek afspelen en met een microfoon af en toe meezingen. Je ziet mensen die alleen kunnen kruipen, en mensen die geen armen of benen hebben. Het is onbeschrijflijk wat je hier allemaal ziet. Daarnaast heb je groepen jongens die met muziek hun geld willen verdienen en gaan met drumstel, elektronische piano, gitaar en andere instrumenten de trein in. En je ziet deze jongens hebben veel succes, ze kunnen goed spelen en goede muziek brengt plezier in iemands leven. Als je vanuit de trein naar buiten kijkt, zie je mooie bergachtige gebieden, rijstvelden, mensen werken met buffels, riviertjes, voetballende kinderen, mensen over het spoor lopen of zitten, maar ook apen (voornamelijk makaken) in kooitjes waar ze net in passen, staand in de ongelooflijk hete zon.
Al deze indrukken kan je niet binnen laten komen, je wordt anders gek. Maar je weet en voelt dat er behoorlijk wat veranderd moet worden, vooral voor het milieu en de gehandicapte mensen.

We zijn afgelopen vrijdag van hotel veranderd, we slapen nu in Fiducia een hotel in het zuiden van Jakarta. De kamer is een stuk groter en het ruikt niet naar mottenballen vergeleken met de kamer waar we eerst zaten en we betalen maar 1 euro meer. Alleen we zitten een stuk verder van een goed internet cafe en een telefoon.

Maandag gaan we nog naar binnenlandse zaken om een brief op te halen, daarna naar Forestry. Bij Forestry krijgen we een brief waar we twee of drie dagen op moeten wachten (hangt af van het hoofd van de afdeling (is hij wel of niet aanwezig?). Als we deze brieven hebben dan kunnen we naar Medan vliegen, waar we Simone weer zien!

liefs Madeleine

Fotos:
1: Ongelooflijk dikke boom in Kebun Raya, Bogor
2: Vlinder in Kebun Raya
3: Luchtwortels in Kebun Raya
4: Helaas ook in de koninklijke tuinen kan je afval vinden
5: Uitzicht van cafe Daunan in Kebun Raya
6: Treinstation Bogor


  • Comments(6)//madeleine.orangutan.nl/#post3