Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Foto's en verhalen

Uit het kampPosted by Madeleine Hardus Saturday, July 07 2007 01:10:36

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Voordat we naar Ketambe gingen zijn we (Andrea, Ellen, Lisette en ik) naar een vriendin van Andrea gegaan, Gail, voor de verjaardag van haar man, Miran. Ze wonen in een gebied waar omheen allemaal plantages liggen. Gail doet onderzoek naar het conflict tussen de lokale mensen en de orang-oetans. Dit is een uniek onderzoek en het is al de derde generatie orang-oetans die in de plantages leven. Op dit moment is het moeilijk voor haar omdat 1 mannetje de laatste maanden na het winnen van een gevecht met een ander mannetje de dominante man is. Hij is meer dan 100 kilo, erg agressief en achtervolgt iedereen over de grond. De mensen zijn dus bang om naar hun plantages te gaan en te werken, wat een verlies van inkomen is. Het mannetje daarentegen is al een tijd geleden aangevallen door mensen en heeft twee kogels in zich en kan waarschijnlijk maar met één oog zien.
Deze foto’s zijn van de omgeving en het dorpje waar ze woont, met een foto genomen op het feest.

Deze foto’s zijn genomen op een zoekdag (25-5-07). Na tien dagen volgen laten we de orang-oetan met rust voor een maand. Omdat we nu twee orang-oetans 10 dagen hadden gevolgd hebben we ze laten gaan, en moesten we op zoek naar andere orang-oetans. Adriano en ik zijn toen gaan zoeken met Samsudin en Basarudin. Het leek ons een goede kans om ook te gaan kijken naar het gebied waar gekapt was en waar ze tuinen hadden aangelegd ten koste natuurlijk van het regenwoud. Het gebied was behoorlijk moeilijk begaanbaar, sommige stukken erg steil (zie de foto waar ik me omhoog trek). Na heel wat gezweet te hebben, onze spieren te verzuren en het trieste beeld gezien te hebben van gekapte bomen, erosie en tuinen kwamen we uiteindelijk op een rif terecht met een prachtige ficus! Daar zijn we in gaan klimmen en hebben we genoten van de rust en hoopten we een tijger te zien die onder ons voorbij zou lopen. Helaas is dat laatste niet gebeurd!

Blog Image

Een andere zoekdag (29-5) was ook weer met Adriano en Samsudin. Adriano had het zo warm dat hij besloot een mandi te gaan nemen in de rivier. Helaas werd hij geteisterd door horzels en bijen, maar hij was wel behoorlijk afgekoeld (het water van de Sungai Ketambe is nl. erg koud).

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Een volgdag (19-6) samen met Sumurudin, Roma en Adriano van Yet en Yeni (moeder en kind). Tijdens deze volgdag kwamen we deze geweldige rups tegen! Een paar dagen eerder heb ik de vlinder gefotografeerd.

Blog Image

Aan het eind van Lisette’s eerste wandeling in het bos zijn we naar een punt gegaan waar de Ketambe rivier en Alas rivier samenkomen. Dit is een mooi punt om te genieten van de omgeving. Ik geloof dat Adriano hier zijn collectie horzels aan Lisette laat zien die hij uit de lucht gevangen heeft, haha!

Blog Image

Blog Image

Twee foto’s genomen in het kamp. Ja de was moet ook gebeuren… Zoals jullie al weten doen we alles met de hand met koud water en sop. Dit kan behoorlijk vermoeiend zijn als iets echt heel vies is, want dan moet je schrobben in de warmte. Na het goed uitgewrongen te hebben hang je het dus buiten en in het kamp kan het drie dagen duren voordat het droog is. Dat is wel wat anders hè dan een wasmachine en droger ;-)
En de makaken in het kamp! Ik vind ze geweldig, maar het zijn kleine snelle dieven op en top. Voor de keuken ligt een leeuwenmasker om ze af te schrikken zodat ze niet de keuken in gaan. Aan de linkerkant van de foto is de keuken en de makaak houd alles in de gaten om toch te proberen wat eten te stelen.
De dag dat we alles moesten inpakken om het kamp te verlaten was ik bezig mijn papieren te ordenen. 25cm van mij vandaan lag een mandarijn en ik had de deur (3 meter van de plek waar ik bezig was) van ons huisje open gelaten voor wat frisse lucht. Het was een supersnelle actie, ik schrok me rot want ik was nog half slaperig (het was 6 uur ’s ochtends). Ik zie opeens iemand op de tafel springen de mandarijn pakken en door mijn schrikreactie supersnel wegrennen. Zo zijn de makaken!

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Deze foto’s zijn van de ontruiming van het kamp op 23-6. Er valt weinig over te vertellen, behalve dat alles wegmoest en dat veel spullen zijn opgeslagen in het huis van een van de werknemers.

@Thea, het is inderdaad nu het droge seizoen. In de stad is het erg warm en vooral omdat de elektriciteit alleen een paar uur per dag aan is, we geen generator hebben, zonder ventilator het nog warmer is en we niet kunnen zwemmen omdat het donderdag, vrijdag en zaterdag moslima zwemdag is. Verder vermaken we ons prima ;-) Leuk om te horen hoe het bij jullie is en te horen wat iedereen aan het doen is. Geef iedereen een dikke knuffel van mij en succes met jullie vee.
@Rosanne, fijn dat het wat beter met je gaat en dat je wat meer kan werken. Leuk dat jullie weer teruggaan naar Utrecht, dat vinden jullie allebei beter of niet en fijn dat je overgeplaatst kan worden. Veel plezier in je vakantie en ik blijf ook zeker genieten hier!
@Mam en Pap, veel sterkte allebei in het ziekenhuis, ik denk aan jullie! Ik zend jullie positieve energie. Nog bedankt voor jullie pakketje, ik kan nu ook weer heerlijk genieten van het laatste nieuws, drop en van soep!
@Robinia, Ja ik heb de beurs gekregen!! Ik ben er ook superblij mee. Erg leuk dat het nog in jullie planning ligt om langs te komen. Malariapillen zijn niet noodzakelijk voor Ketambe, maar als je verder wilt rondreizen denk ik wel. Er zijn trouwens heel weinig muggen in Ketambe, je hebt meer last van horzels (vooral Adriano) en bloedzuiger (vooral ik). Fijn dat het goed gaat met de baby, voor jou veel sterkte met je rug en nachtrust. Geniet van je verlof en ik kijk uit naar je geboortekaartje!
@Francine, ik kijk uit naar je brief! Ik hoop dat het bij Rico beter gaat op zijn werk en dat jij het nog steeds erg naar je zin hebt. Genieten jullie nog van elkaar als getrouwd stel ;-)?
@Pris & Rene, de stroomversnelling kan inderdaad behoorlijk zijn. Afgelopen keer dat we weg wilden gaan moesten we een paar uur wachten omdat het te heftig was. Toen we eenmaal gingen sloeg de boot om (gelukkig zonder onze bagage erin), dat was even zwemmen voor Suprayudi (want wij zaten er niet in). Medan ligt 7 a 8 uur van ons kamp af, ligt eraan hoe hard de auto rijdt, haha.
Ennu Pris, GEFELICITEERD! Ik hoorde dat het een geweldige dag was!
@Trudi, Marc, Luna & Ciro, hoe gaat het nu met Ciro? Gaat het al wat beter?
@Sabine, volgens mij was het super in Australië, geniet van je laatste dagen Bangkok!
@Rita, geweldig dat je expositie een succes was. Als je eenmaal begint en naam krijgt, kan het alleen maar positief toenemen! Leuk ook dat Sas een vriendin heeft en dat Lauri toegeeft met Hidde te hebben ;-)
@Gerold, de waterproof tas die ik van je gekregen heb is erg handig, ik maak er goed gebruik van! En er zijn wat fondsen doorgekomen, dus er is weer een last minder om over na te denken ;-). Hoe gaat het met je PhD, weet je al wat meer over wanneer je klaar bent? Voor de flyers kan je contact opnemen met Janneke (janneke@orangutan.nl).
@Oma, dikke knuffel. Leuk om te horen dat u zo van uw verjaardag genoten heeft.
@Indra, Ole, nog bedankt voor jullie verjaardagskaart, hoe is het met Wolfje?
@Janneke en Simone, Pongo Power!! Ik kijk uit naar de T-shirts.
@Eveline, super dat je meehelpt voor het evenement Mens en Dierdag!

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Janneke Saturday, July 28 2007 03:07:59

Fantastische foto´s Mad!!

Echt balen dat de dag van mens en dier niet doorging... maar het schijnt dat het gebied meer een moeras leek dan een grasveld...

Heel veel succes daar!! Veel liefs!

Posted by Francine Monday, July 23 2007 19:24:20

He Madeleine! Volgens mij zijn jullie weer helemaal op jullie plek in de bossen, zo te zien aan de foto's! Ik hoop echt dat jullie snel terug kunnen naar het kamp (hopelijk zijn jullie daar gewoon alweer...) Ik geniet ervan om de verhalen te lezen en de foto's te kijken. Het moet echt prachtig zijn daar! Veel succes daar nog en de groetjes aan Adriano! Liefs, Francine

Posted by Rita Monday, July 16 2007 08:22:25

Hai Lieve Madeleine en Adriano, wat een avonturen zeg geweldig. Prachtige foto`s. Er staat trouwens een leuk artikeltje van de Antoniusactie in de krant maar dat heb je misschien al gehoord. Fijn gevoel dat ik ook een beetje daar aan hebt meegewerkt. hihihi Inderdaad fijn zo recent wat te zien en te lezen van jullie. Gaaf hoor al die reacties van je. Hier thuis zit ook aardig wat beweging. En dat je die beurs hebt gekregen is natuulijk helemaal super de super vooral oma was zo trots dat ze het aan iedereen vertelde. Nou lieve junglelaars dikke kus van ons uit gouda.

Posted by Mamsie Heerkens Saturday, July 07 2007 07:44:36

Hallo lieverd, Wat 'n geweldige foto's zeg, nu kan ik een heel klein beetje een voorstelling maken waar jullie zitten! Het was gewoon heel erg genieten van al die foto's! Fijn om jou en Adriano te zien op de foto's. Realiseerde mij dat jullie alweer bijna 3 maanden weg zijn, dus dan is het zo fijn om even wat pictures te zien van jullie Hoop echt zo voor jullie dat maandag de beslissing wordt genomen, dus dat jullie weer terug kunnen naar het BOS..Looking forward naar meer...verhalen, foto's etc geeft ik jullie een hele dikke knuffel en tot snel !! Hus van Mam en Pap!En natuurlijk succes met jullie onderzoek! Dag dag