Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Start nieuwe seizoen

Begin Tweede SeizoenPosted by Madeleine Hardus Sunday, December 14 2008 02:50:58

Check: http://www.greatapetrust.org/media/releases/2008/nr_79a08.php

Hallo lieve allemaal,

Zondag, 30-11, zijn Adriano en ik aangekomen in Jakarta, nadat we de week ervoor onze visum geregeld hadden in Kuala Lumpur (geregeld binnen 1 dag en veel goedkoper dan in Nederland!!). Jakarta is een stad waar je zo snel mogelijk weer weg wilt gaan. Het is ontzettend vervuild en er is altijd file. Normaal gesproken ben je in Jakarta een week bezig om al je papieren in orde te maken om daarna in Medan verder te gaan met het papierwerk, MAAR het is ongelooflijk maar waar wij hebben alles kunnen regelen in twee en een halve dag. Woensdagavond, 3-12, zijn we dus naar Medan gevlogen!

De toestemming die we nu hebben gekregen is helaas niet voor Ketambe. Door de aankomende verkiezingen in April en in de zomermaanden 2009 hebben we geen toestemming gekregen om in Aceh ons onderzoek te doen. Wij krijgen altijd toestemming van het Ministerie en zij krijgen advies van een bepaald orgaan of er security clearance is. Omdat ze bang zijn dat er weer een conflict komt door de aankomende verkiezingen en zij verantwoordelijk zijn als ze ons toestemming geven, mogen wij geen onderzoek doen in Aceh. We hebben onze onderzoeksplannen hierdoor gedeeltelijk moeten wijzigen en gaan nu een deel van ons onderzoek in Sampan Getek en in Batumbelin Quarantine Center doen.

Sampan Getek is geen nationaal park, maar bestaat uit plantages waar orang-oetans voorkomen. Gail, een vriendin van ons, heeft hier een kamp opgezet en doet hier haar PhD en onderzoekt het conflict tussen de mensen en de orang-oetans. Er leven in haar gebied ongeveer een kleine 20 orang-oetans. In dit gebied wil ik de voedselsoorten vergelijken met Ketambe en zien welke soorten overeenkomen. Als ik deze lijst heb gemaakt ga ik de technieken vergelijken, kijken of ze dezelfde technieken gebruiken of niet. Mijn idee is dat de orang-oetans minder complexe technieken hebben in Sampan dan de orangs in Ketambe, doordat ze minder sociaal zijn door de beperkte habitat omstandigheden waarin ze leven. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er een verschil zit in de hardness en de toughness, daarom ga ik dit ook meten met een fieldkit die ik tot mijn beschikking heb vanaf maart tot en met juni.

Batumbelin Quarantine Center is een centrum waar alle geconfiskeerde orang-oetans terecht komen. Dit zijn o.a. orang-oetans die als huisdier zijn gehouden of gevonden zijn op plantages. Soms zijn deze orang-oetans verschrikkelijk toegetakeld zoals Leuser een adolescent mannetje die gevonden was met meer dan 70 kogels in zijn lichaam. Hij is blind, maar doet het verder erg goed in het centrum.

In dit centrum ga ik samen met Mirjam, een student die ik begeleid, een voedsel experiment uitvoeren om te zien hoe conservatief of juist exploratief de orangs zijn in het proberen van nieuw voedsel. Dit is belangrijk om te weten, aangezien grote delen van het habitat aan het veranderen zijn en er bomen geplant worden die nieuw zijn voor de orangs.

In januari gaan Mirjam en ik beginnen in Batumbelin, halverwege januari gaat Adriano naar Sampan. Na een goede start in Batumbelin ga ik ook naar Sampan, een precieze planning heb ik nog niet omdat eerst het experiment in goede banen geleid moet worden. Nu zijn we dus nog in Medan en hopelijk zijn we volgende week klaar met al het papierwerk. Voor jullie allemaal alvast hele fijne kerstdagen en een gezond en liefdevol 2009!!

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Carine en Mark Thursday, January 01 2009 09:30:59

Hey Madeleine en Adriano!

De allerbeste wensen voor 2009 met vooral veel lol, gezelligheid, liefde en gezondheid! Hoe hebben jullie de jaarwisseling gevierd aan de andere kant van de wereld? Wat goed trouwens dat jullie je plannen hebben kunnen wijzigen. Een hele fijne tijd daar en we houden jullie site bij!

Kus Mark & Carine

Posted by Mams en Paps Thursday, December 25 2008 08:14:01

Hai lieverd,

Nu voor de 3 e keer a try! hopelijk lukt het nu wel. Leuk weer om op jouw blog te lezen naar jullie avontuur. Nu eerst even Kerst vieren en dan weer volop aan de slag, ben erg benieuwd hoe je dit gaat ervaren! Hier alles goed.Het is toch gelukt om Oma hier te krijgen met Kerst, ondanks dat zij niet lekker is, was kort maarerg gezellig, morgen komen Pris en Rene, super gezellig. Lieverd ik ga dit plaatsen, ik hoop dat jullie ook 'n hele goede Kerst hebben, dikke kus van Mam en Paps

Love you both

Posted by Paul Monday, December 22 2008 18:41:25

Heeeeej Madeleine en Adriano, wat jammer dat het uiteindelijk niet gelukt is om naar het natuurpark terug te keren, maar wat goed dat je een alternatief hebt gevonden! Ik had je site nog nooit gezien (die van pongo wel hoor!). Erg mooie foto's!

Momenteel ben ik in Madurai, Tamil Nadu, Zuid-India. Ook hier zijn alle grote steden (groter dan een paar 100.000 mensen) zijn vies, arm en vervuild. Daarom trek ik na wat cultuur snuiven in de stad, het platteland weer op. De mensen zijn ontzettend aardig (over t algemeen). Hopelijk gaat het lukken om jullie op te zoeken in Sumatra. Hier is het trouwens sinds kort vrijwel onmogelijk gemaakt om de echte wildernis in te gaan, maar dat is uiteindelijk misschien ook wel beter voor de jungle zelf. Hopelijk tot snel!!

Liefs, Paul

Posted by Rita Thursday, December 18 2008 08:17:08

Hallo Madeleine en Adriano, fijn om weer wat te lezen van jullie avonturen. Jullie zijn ervaren reizigers daarom lukt het natuurlijk sneller. Hier is het lekker koud en af en toe een dikke mist. De kerst in zicht en maar weer zoals elk jaar hopen op een beetje sneeuw. Wat een verschrikkelijke verhalen weer over die dieren. Ik hou jullie blog in de gaten. dikke kus voor jullie. en veel succes, liefs Hans en Rita, Sacha en Lauri.