Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Aras Napal

Begin Tweede SeizoenPosted by Madeleine Hardus Saturday, January 03 2009 00:02:19

Een gelukkig nieuwjaar allemaal!

Afgelopen woensdag zijn we onverwachts toch nog voor 2 ½ dag op pad geweest naar Aras Napal. Dit is aan de zijkant van het Gunung Leuser National Park waar nog wilde olifanten voorkomen. Omdat er erg veel gekapt is in deze omgeving, staat er 500 meter van het begin van het national park een kamp waar 6 olifanten leven (5 volwassenen en 1 baby olifantje van 5 maanden) om het bos te beschermen. Vanaf deze plek begint het bos, wat heel duidelijk te zien is (zie foto’s). De weg naar dit kamp staat helemaal vol met palmolie plantages en is een kleine drie uur met de auto plus 20 minuten met de boot van Medan. Aras Napal zelf (240 hectares) was in de jaren zeventig, tijdens Soeharto, volledig gekapt en beplant met koffiebomen. Nu is het gelukkig al aardig goed hersteld van deze tijd mede doordat het kamp er staat. De 6 olifanten zorgen er namelijk samen met de mensen die in het kamp leven dat er geen andere mensen het bos in komen om te kappen. Ze hebben afgelopen maanden 4 mensen opgepakt die illegaal hout wilden kappen. De berijders en verzorgers van de olifanten (pawans) rijden op deze olifanten voor het patrouilleren van het bos, gaan ’s ochtends samen in de rivier een mandi nemen en zodra ze mensen horen kappen gaan ze er heen. De olifant kan zelfs op commando de mensen pakken!

Wij zijn hier dus met oud en nieuw geweest en het was geweldig om de samenwerking van de ‘pawan’ en de olifant en natuurlijk de olifanten zelf te zien. Het hoogtepunt was het rijden op deze gigantische dieren (maar ook de kleinste olifanten ter wereld) en de mandi in de rivier! Hieronder zijn wat foto’s van onze trip:

Blog Image

Blog Image

Hierboven twee foto's waar je op de eerste de palmolieplantages kan zien (links zijn ze net geplant) en op de tweede een volledig gekapt stuk.

Blog Image

Op weg naar Aras Napal met Ellen en Mirjam en Mudin (niet op de foto)

Blog Image

Blog Image

Mudin zit voorop, hij is een assistent van Ellen. Ellen werkt in Suaq een ander kamp in Aceh waar ze orang-oetans bestuderen.

Blog Image

Ellen, Haris (pawan) en ik.

Blog ImageBlog ImageHier zit ik alleen op de moeder olifant, was een geweldige ervaring om dicht bij het kleintje te zijn.

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageDeze hagedis was gevangen omdat het vocht een belangrijk medicijn is voor de lokale mensen. Waarvoor het is werd ons niet duidelijk gemaakt, maar het schijnt erg goed te zijn voor de gezondheid. De hagedis wordt hierbij niet gedood, ze halen wat vocht weg en dan laten ze hem weer vrij.

Blog Image

Tussen het olifant rijden ook nog gevaren met een kano en geluncht op een strandje waar we natuurlijk de enige waren.

Blog Image
Blog Image

Tijdens oud en nieuw hadden we kip en donuts! En keken we naar Harry Potter en The gods must be crazy. Oh ja en we deden wedstrijdjes met ping pong!

Blog Image

Op nieuwjaarsdag zijn Ellen en ik naar het dorp van Mudin geweest, daar hebben ze voor ons armbandjes gemaakt van pakis.

Blog Image

Dit is het resultaat!

Blog Image

Terug naar Medan.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marja Sunday, January 11 2009 08:30:19

Hi Madeleine. Een paar daagjes te laat, maar nog steeds de beste wensen voor het nieuwe jaar! Wat gaaf zeg op een olifant rijden! En ook erug mooie foto's. Ik woon ondertussen in Den Bosch, moet je maar snel (haha) eens langskomen!

Liefs Marja

Posted by Mams en paps Monday, January 05 2009 04:07:05

Hai Schat, Nog vergeten te zeggen prachtige armband die kan nooit meer af zeker!! Zonet weer bij Oma geweest, redelijk stabiel!! De rest schrijf ik op jouw email! Liefs en dikke kus van mams

Posted by Lisette Sunday, January 04 2009 09:13:33

Hee Madeleine,
Jij ook een heel gelukkig nieuwjaar! Ik wens jullie heel veel liefde toe en dat het met het onderzoek ook maar uiteindelijk goed zal komen. Geniet in ieder geval van alle wonderen die jullie meemaken (ik was stiekem best een beetje jaloers na het zien van de olifant-foto's, haha!). Zorg goed voor jezelf en houd ons op de hoogte.
Veel liefs, ook aan Gail, Miran, Ellen, Andrea en Adriano,
Lisette

Posted by Mams en Paps Sunday, January 04 2009 05:49:35

Hallo lieve schat, Wat geweldig zeg lijkt mij dat op zo'n olifant te zitten en wat 'n schattig baby-olifantje,lijkt mij echt 'n super ervaring! Ik heb begrepen dat jullie Oud en Nieuw toch nog heel fijn gevierd hebben!! Super leuk ook dat je foto's hebt gestuurd, echt geweldig om te zien, meestal ga ik 'n beeld vormen hoe alles eruit ziet, met die foto's wordt dat toch wat duidelijker! Hier is tot op heden alles weer wat rustig, kom net van Oma vandaan en zij is nu vrij stabiel, je krijgt de groeten van haar en een kus, het was echt heel erg schrikken, ik hou je in ieder geval op de hoogte! Nu lieverd geweldig weer om op jouw blog te lezen , ik ga 'n lekker linzensoepje maken! Oja fijn trouwens om je vandaag gesproken te hebben! We keep in touch! Heel veel liefs en kus ook aan Adriano van Mams en Paps! Tot snel maar weer!