Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Sampan Getek

Begin Tweede SeizoenPosted by Madeleine Hardus Monday, April 20 2009 21:41:06

Hai lieve allemaal,

Ik ben nu bijna twee weken in Sampan Getek een dorpje dat eigenlijk te klein is om een dorpje te noemen . De mensen zijn batak moslims, wat heel weinig voorkomt, omdat de bataks normaal gesproken christen zijn. Maar erg strikt zijn ze niet, niemand loopt hier met een hoofddoek om, behalve als ze gaan bidden of als ze naar moslim scholen gaan. Adriano en ik wonen bij een familie in, die bestaat uit een moeder met drie kinderen, twee jongens en een meisje van respectievelijk 7, 11 en 14 jaar. De vader woont niet meer samen met zijn gezin omdat hij teveel dronk. De moeder heeft hem dus de deur gewezen.
Adriano en ik hebben een eigen kamer dat niet veel heeft dan een matje op de vloer om op te slapen en een kastje. De muren zijn van dunne houten platen en de deur is een gordijn, van boven zijn de muren niet verbonden met het dak, dus niet veel privacy ;-). Het dak bestaat uit metalen platen wat behoorlijk warm is als de zon schijnt. Het huis heeft zelf geen wc dus iedereen doet alles in de rivier. Gelukkig hebben Gail en Miran een eigen huis (gemaakt van hout en een dak van bladeren) met wel een eigen wc. Dat scheelt weer veel bekijks! De mensen zijn anders dan de mensen die wij tot nu toe ontmoet hebben; ze schreeuwen veel (mannen en vrouwen). Het is een dorpje dat bestaat uit roddelen en ze willen precies weten waar je heen gaat als je voorbij loopt. Waarschijnlijk omdat het moeilijk is om onze namen te onthouden noemen ze ons nu oom en tante. Ik loop best vaak op en neer tussen het huis waar we wonen en die van Gail en Miran en elke keer lopen er mensen langs die vragen: Mau ke mana tante? Het is zelfs zo sterk geweest dat toen Adriano hier alleen was (omdat ik de experimenten in quarantaine deed) dat de moeder van het gezin en het meisje van 14 jaar (!) niet in hun huis sliepen om roddels te voorkomen. Moeder en dochter vroegen elke dag aan Adriano wanneer ik kwam, zodat ze weer in hun huis konden slapen..
Aan 1 kant van het dorp is een rivier, aan de andere kanten is het omgeven door rubber en palmolie plantages. Elke morgen gaan de assistenten van Gail de plantages in op zoek naar orang-oetans. Ze is hier in 2006 begonnen en heeft 16 orang-oetans geidentificeerd, het lijkt erop dat er niet veel meer orang-oetans zijn dan deze 16. Het is nog een wonder dat ze hier kunnen overleven, maar dat komt gelukkig omdat de rubber plantages niet voor honderd procent uit rubberbomen bestaan. En het is ook fijn dat de mensen wat luier zijn zodat sommige stukken verlaten worden en dit betere stukken zijn (en op bos begint te lijken) voor de orang-oetans. Maar hieromheen bestaat alles uit palmolieplantages, kilometers lang. (wees alsjeblieft meer bewust van wat je eet want als er vraag is dan blijft het aanbod groeien).
Dit is dus het bijzondere gebied waar Adriano en ik orang-oetans observeren. Ik ben hier de voedsel technieken aan het verzamelen, hoe snel ze eten en ik meet de hardness en toughness van het voedsel. Adriano neemt alle geluiden van de orang-oetans op.
Adriano en ik hebben ook mooie posters gemaakt en uitgedeeld met de tekst “orang-oetans onze trots van het dorp”, zodat ze meer gaan beseffen hoe bijzonder het is om orang-oetans te hebben. Verder hebben we ook via Pongo Engelse woordenboeken gekocht voor verschillende mensen en er is een educatie programma in aantocht voor in Sampan Getek (dmv educatie kleurboeken voor kinderen) en in drie dorpjes in Aceh (dmv een bibliotheekbus voor alle leeftijden), volgende maand kan je meer lezen hierover op onze website (www.orangutan.nl).
Wil je meer weten over de houtkap activiteiten in Indonesie dan is de volgende anonieme film een goede weergave, gratis te downloaden via greenfilm.free.fr . Kijk het alleen als je je goed voelt anders word je te erg depressief.

Fotos:

Voor de eerste heuvel zie je rubberplantages, daarna zijn het alleen maar palm olie plantages tot aan de verste hoogste berg..

Zie je de vrouw in de rivier zitten, gelukkig heb ik dat kunnen voorkomen!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Mams Friday, April 24 2009 21:57:16

Lieve Schat, Het is nu Zaterdagochtend...heerlijk 'n vrije dag, dacht bij mezelf ga even op de site van Madeleine kijken, misschien heeftze dat weer bijgewerkt en ja wat 'n verrassing! Maar wat 'n toestanden zeg met die palmolieplantages, ik weet dat het vreselijk is, je leest bijna elke week over de boskapping en die arme orang-oetans, ik heb alles uitgeknipt en naar je opgestuurd zodat je ook ziet dat er gelukkig nog genoeg mensen bezig zijn met dit immense probleem! Hopelijk gaan er veel meer mensen over nadenken wat zij kopen, want er zit in ongelooflijk veel produken palmolie, Paps en ik kijken altijd op het etiket, het is onvoorstelbaar. Lijkt mij best moeilijk voor jullie in zo' (roddel)dorpje te wonen, blijven jullie daar nog lang? Gisteren zou het Opa'sverjaardag geweest zijn, wij gaan vanavond met de gehele familie(jammer genoeg zonder Thea en Ad) met elkaar eten bij de Bonte Koe hier in Oudewater! Met Oma gaat het wel...af en aan. De rest schrijf ik op jouw mail! Lieverd dikke kus van Mams en Paps Liefs ook aan Adriano, zeg maar tegen hem dat er een kaart onderweg is in het Portugees geschreven.Gaat erg goed met mijn lessen, ik vind het erg leuk! Nu lieverd tot gauw(hoop ik) en weet Love you very much.