Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Bogor

Aankomst AziePosted by Madeleine Hardus Sunday, April 22 2007 02:52:23

Het is nu zondag en we hebben nu een rustdag om ons op te laden voor de bureaucratie die morgen weer begint. Gisteren zijn we naar Bogor geweest. In Bogor bevinden zich de botanische tuinen (Kebun Raya), die een gebied omvatten van rond de 80 hectare. Deze plaats is omgebouwd tot een grote botanische tuin door de Nederlandse botanist Professor Reinwaldt en is geopend in 1817. In de tuinen staan meer dan 15000 boom en planten soorten, velen al bijna twee honderd jaar oud. Omdat het zaterdag was, was het redelijk druk op sommige plekken in de tuinen, maar het was heerlijk om even uit het drukke, chaotische, vervuilde en vieze Jakarta te zijn, waar iedereen alle vuilnis op de grond gooit. Zoals je waarschijnlijk al door hebt vind ik Jakarta geen leuke stad en hoop snel door te kunnen reizen naar het bos wat mijn uiteindelijke doel is.
De weg naar Bogor hebben we per trein afgelegd, we konden kiezen of we business class of economy class wilden reizen (twee verschillende treinen). We hebben gekozen om met economy class te reizen. Wat we daar allemaal gezien hebben… Het was in ieder geval gigantisch druk en we moesten bijna het volle uur staan (op zich niet zo erg). Er lagen mensen op de trein, omdat de trein vol was. En dan denk je dat er niemand meer kan lopen in de trein, maar wel. Elke paar minuten komen er mensen langs om spullen te verkopen: tofu, sinaasappelen, allerlei soorten drankjes, boeken, kranten, spelletjes, haarspullen etc… Hun verkooptechniek is: datgene wat ze willen verkopen op de schoot van mensen leggen en na ong. 5 minuten komen ze het weer ophalen. Daarnaast komen er ook nog mensen langs die op een andere manier geld van je willen hebben zoals kinderen die knielend op de grond met een bezempje van een paar takken de rotzooi in de trein bijeenvegen en dan aan het eind al de troep de trein uitvegen (dat makkelijk kan omdat de deuren van de trein niet dicht kunnen). Blinde mensen die met een cassette-player muziek afspelen en met een microfoon af en toe meezingen. Je ziet mensen die alleen kunnen kruipen, en mensen die geen armen of benen hebben. Het is onbeschrijflijk wat je hier allemaal ziet. Daarnaast heb je groepen jongens die met muziek hun geld willen verdienen en gaan met drumstel, elektronische piano, gitaar en andere instrumenten de trein in. En je ziet deze jongens hebben veel succes, ze kunnen goed spelen en goede muziek brengt plezier in iemands leven. Als je vanuit de trein naar buiten kijkt, zie je mooie bergachtige gebieden, rijstvelden, mensen werken met buffels, riviertjes, voetballende kinderen, mensen over het spoor lopen of zitten, maar ook apen (voornamelijk makaken) in kooitjes waar ze net in passen, staand in de ongelooflijk hete zon.
Al deze indrukken kan je niet binnen laten komen, je wordt anders gek. Maar je weet en voelt dat er behoorlijk wat veranderd moet worden, vooral voor het milieu en de gehandicapte mensen.

We zijn afgelopen vrijdag van hotel veranderd, we slapen nu in Fiducia een hotel in het zuiden van Jakarta. De kamer is een stuk groter en het ruikt niet naar mottenballen vergeleken met de kamer waar we eerst zaten en we betalen maar 1 euro meer. Alleen we zitten een stuk verder van een goed internet cafe en een telefoon.

Maandag gaan we nog naar binnenlandse zaken om een brief op te halen, daarna naar Forestry. Bij Forestry krijgen we een brief waar we twee of drie dagen op moeten wachten (hangt af van het hoofd van de afdeling (is hij wel of niet aanwezig?). Als we deze brieven hebben dan kunnen we naar Medan vliegen, waar we Simone weer zien!

liefs Madeleine

Fotos:
1: Ongelooflijk dikke boom in Kebun Raya, Bogor
2: Vlinder in Kebun Raya
3: Luchtwortels in Kebun Raya
4: Helaas ook in de koninklijke tuinen kan je afval vinden
5: Uitzicht van cafe Daunan in Kebun Raya
6: Treinstation Bogor


  • Comments(6)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by pris Monday, April 30 2007 08:53:51

he lieve lentje!

Heb je al zooooooo vaak geprobeerd te bellen!!! Je gaat morgen echt de jungle in toch? Wilde je nog even graag horen..

dikke zoen en doe voorzichtig!

Posted by Rita Saturday, April 28 2007 02:14:34

Hee madeleine en adriano, geweldig weer hoor al die vehalen; ik zie het helemaal voor me. alsof jullie nooit zijn weggeweest. ik kom later terug voor meer, maar ik ga dan eerst alles nog eens even lezen van jullie. Dikke kus van ons uit gouda. Hans Sacha en Lauri en Rita

Posted by Rosanne Thursday, April 26 2007 03:20:03

Ha Madeleine,

Wat heerlijk dat je straks weer het bos inkan!
Wat een land zeg, ik ben wel beetje jaloers hoor :)
Met mij gaat alles zozo, ben paar weken geleden van achteren aangereden in de auto, last van nek en rug en in behandeling bij fysio. Gaat wel steeds beetje beter, maar wel langzaam. Kan nu gelukkig weer beetje werken, dus dat is wel fijn.
Zag laatst trouwens een documentaire van een orang in de VS die American Sign Language had geleerd (mannetje). Was erg indrukwekkend.
Nou he, geniet ervan samen!

Posted by pris Monday, April 23 2007 20:28:36

ha moppie!

lekker dat je even uit de stad bent geweest!! Het is wel te hopen dat er ooit nog een keer een vuilnisbeleid daar komt...exht zo zonde hoe ze met de natuur daar omgaan...

succes met de papieren...en goede vlucht naar Sumatra!

xx

Posted by Mamsie Hardus-Heerkens Sunday, April 22 2007 08:43:14

Jeetje zeg wat 'n verhaal, je moet je wel afsluiten voor deze impulsen, anders word je gek!!Misschien had je toch beter businessclass kunnen reizen, alhoewel dan had je deze ervaring niet gehad! Mooi plaatje van de botanische tuinen en wat heerlijk om jou zo weer op een foto te zien. Was een goed gevoel jou vanmorgen weer te spreken, lekker dat dit nu nog kan....voordat je weer in the jungle zit!

Was vanavond een leuk etentje zo met onze broers en zussen, zag er alleen niet uit met dat verband op mijn mond, maar goed toch lekker gegeten...een chocoladelasagna, je weet wel!!! Adri had ook fantastische verhalen over het klooster in Thailand en hij zag er heel erg goed uit! Je hoort het wel van hemzelf!

Nu lieverd, ik ga lekker bijtijds naar bed, want morgen is het weer werken geblazen, wel leuke mensen krijg ik!

Lieve groeten aan Adriano en een dikke kus en knuffel voor jullie!

Dag schat

Mams

Posted by Gerold Sunday, April 22 2007 04:33:20

Hey cityhoppers!

Sounds like you enjoyed KL! But since I thought KL was already pretty dirty, I'll probably avoid Jakarta in the future. Within a week or two I'll have more details on my time-scedule for the rest of my PhD, by then you should've already spotted your first great apes in 2007! I still aim for a jungle visit in February 2008. Where can I buy some flyers to help you spreading them to wealthy people? The conference in Beijing in June will be full of the rich and famous (plant-biologists)!

Take care, Gerold