Madeleine's blog

Madeleine's blog

Wild Orangutan Research in Indonesia

Nieuws & Evenementen Stichting Pongo
News & Events Pongo Foundation

www.orangutan.nl

Juni: maar 1 week Ketambe

Uit het kampPosted by Madeleine Hardus Wednesday, July 04 2007 19:39:11

Hallo lieve mensen,

Ik ben alweer 11 dagen in Medan. Vrijdag 22 juni kregen we namelijk te horen dat we binnen twee dagen het kamp moesten verlaten. IEDEREEN moest weg!!! Met alle spullen, het is nu al 11 dagen verlaten… Er is een nieuwe regeringsorganisatie gekomen die Ketambe gaat managen. Afgelopen week hebben we per brief opnieuw toestemming moeten vragen om onderzoek te doen in Ketambe. Hopelijk krijgen we deze week bericht. Het is niet zo dat ik niet geniet in Medan, maar een bosrijke omgeving waar ik me kan bezighouden met mijn onderzoek trek me meer J.

Deze week heb ik hard gewerkt aan mijn onderzoek. Ik heb al 16 DV tapes vol gefilmd in Ketambe, waar een groot deel bestaat uit orang-oetans die aan het eten zijn. Uit deze filmpjes haal ik informatie over de eet technieken die ze gebruiken en wat ze eten. Maar dat is niet het enige wat ik film, elk interessant gedrag wat ze vertonen film ik, zoals het maken van een bescherming tegen de zon van bladeren wat ze uiteindelijk op hun hoofd doen, het drinken van water uit een boomhol of van de rivier, spelende orang-oetankinderen etc. Tijdens het analyseren van de film kwam ik er zelfs achter dat ik iets over het hoofd had gezien tijdens het observeren, maar wel op film had staan. Yeni een orang-oetan kind (van rond de zeven jaar) had net gedronken van haar moedersmelk, ze zat op een boomstam en begon te masturberen. Een gekke combinatie!

Uiteindelijk zijn we maar een week in Ketambe geweest, maar tijdens die week heb ik wel ontzettend veel kunnen filmen. Ik ben zelfs 1x halverwege de dag naar het kamp gerend om een leeg cassettebandje te halen (gelukkig waren we dichtbij aan het volgen).

Met de mensen in het kamp is het gezellig, maar soms is het erg moeilijk omdat ik gezien word als de vrouw van…. en de man verantwoordelijk is, en hij dus ook alleen maar wordt aangesproken.

Verder is het wonderbaarlijk om te zien hoe ze kunnen genieten van een spelletje domino. Ik merk dat veel mensen hier in het “hier en nu” leven, wat overigens niet altijd positief hoeft te zijn! Drie dagen geleden namelijk zaten Adriano, Lisette en ik in de becak op weg naar een restaurant. En je raad het al.. halverwege de rit stonden we stil, geen benzine meer. Ik denk dat een goede combinatie zou zijn: leef in het hier en nu, maar denk aan de toekomst!

Qua eten en drinken komen we hier niks tekort, er zijn in Medan goede restaurants met heerlijk eten (Indiaas, Indonesisch, Wester à pizzahut) en de vruchtensapjes zijn super! Daarnaast hebben ze veel bakkers waar ze kaasbrood, chocoladebrood en lekkere (chocolade) taartjes verkopen, mmmmhhh zo lekker. Ook in het kamp is het eten goed, er is praktisch elke dag vis of kip, met lekkere groenten. Dus wees niet bang dat ik hier zal afvallen, zeker omdat ik er wel voor zorg dat mijn chocolade toevoer stabiel blijft!

Wat ik al zei: nu is het wachten op toestemming, hopelijk gaan we eind deze week weer terug!

Ps. Foto’s komen nog, het duurt alleen zo lang om ze te uploaden en daarbij komt ook nog dat we maar een paar uur per dag elektriciteit hebben dus alles gaat niet zo snel.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by je grote neef sas! Monday, July 09 2007 03:56:55

Hoi Madeleine en Adriano!

Wat tof om jullie avonturen te lezen zeg! Om eerlijk te zijn had ik niet eerder op je web-log gekeken! Maar vind het echt tof! Zijn jullie inmiddels weer terug in het kamp? Ik las dat je wel weer boft met je choco broodjes ;) dat zou zwaar voor je zijn als je die niet had he? Hoe is het verder met Adriano?

Ik had nog een vraagje, het adres dat op de site staat kan ik je daar op bereiken met de post? ik heb namelijk een brief voor je.. hoe lang duurt dat voor die aan komt?

Heel veel succes en plezier daar!

groeten aan Adriano, de makaken en de orangs

liefs Sas

Posted by Thea Thursday, July 05 2007 14:25:10

Hallo Lieve Madeleine.

Net al je berichten gelezen.Het is in iedergeval fijn dat jullie goed te eten hebben!en ook natuurlijk dat het onderzoek verder goed verloopt!Zitten jullie nu in een droge periode daar?Bij ons is twee weken geleden het regenseizoen begonnen! Het komt echt met bakken uit de hemel en niet enkele dagen maar weken!!!Jammer voor de vakantiegangers! en de boeren natuurlijk!Jij bekijkt dat natuurlijk weer vanuit een heel ander perspectief daar in dat arme land!

Ad zit momenteel op Cyprus voor zijn werk.In augustus ga naar hem toe voor een weekje.Vorige week was het hier 14 graden en bij Ad 44!!

Verder hier in zeeland zo zijn gangetje.Thijs is bezig met zijn rijbewijs.Karin werkt zich nu de pleuris bij de amro voor haar buitenlandse stage straks en Dorien heeft weer een werkgerelateerde cursus plus examen gedaan.Met Ad jr gaat het ook goed.Hij ziet er behoorlijk gespierd uit van al dat sporten!!Ons vee is weer wat uitgedund.Ben zeker tig keren aangevallen door onze grote Barnevelder dus hebben we hem een kopje kleiner gemaakt(wel een heel erg veel kopje kleiner).dus ben ik naarstig opzoek naar een vervanger want ik wil wel nageslacht hebben en dat kan niet van een geslachtte Barnevelder!Nou ,genoeg gezwam,heel veel liefs van ons en hou je haaks.Thea.

Posted by Mamsie Hardus-Heerkens Thursday, July 05 2007 01:48:08

Hoi Schat,

Nog even...

Je ziet wel dat ik mijn bril niet op had...te horen te hebben ..lachen he sorry hoor, Liefs Mams

Posted by Mamsie Hardus-Heerkens Thursday, July 05 2007 01:44:45

Heee lieverd,

Lange tijd niet gehoord!!!! (grapje) Was weer super jouw stem te horen tehebben en fijn te horen dat het goed gaat met jou en jullie samen!

Het blog ziet er erg goed uit veel leuker zo met die kleur groen en die foto in het bos! Het is nu echt te hopen dat jullie over een paar dagen toestemming krijgen hoor, wat 'n toestand!! Geniet nu nog maar maar allerlei lekkers, vooral jouw favoriete lekkernij "chocolade" en de rest! Ik ga weer verder met lezen, voordat mijn client komt, heb zonet een super goed boek uitgelezen, dezelfde schrijver als van de vliegeraar Khaled Hosseini, de titel Duizend schitterende zonnen, kon echt niet stoppen! Nu ben ik De engel van Harlem aan het lezen, ook erg goed!

Nu schat heel veel liefs en kus voor jou en Adriano.

Mams

Posted by Rosanne Thursday, July 05 2007 00:45:13

En dan vinden we ons eigen land al bureaucratisch....
Volgens mij leer je wel geduld kweken!

Alles hier ok, we verhuizen weer terug naar Utrecht eind van de zomer, Tim kan baan als UD-er bij de VU krijgen en ik kan overgeplaatst worden.

Chocoladebrood en taartjes klinkt goed! eet maar goed voordat je weer het bos in moet. Al snap ik dat je niet kan wachten met al dat moois dat er te filmen valt!
Hoop dat je snel weer het bos in mag, geniet ervan en ook van elkaar :)

Liefs.